Veldlab
Natuurlijk Leiderschap
Een systemische verkenning van jouw leiderschap
Een systemische verkenning van jouw leiderschap
Thema: Natuurlijk en systemisch Leiderschap,
Doelgroep : leidinggevenden, professionals die leiding geven
Wat: 4 veldlabs die apart of in de serie als geheel zijn te volgen
tijdstip :van 9.30 _ 17.00 uur
Lokatie: Grashoek in het mooie Noord Limburg
Deelnemers : 6-10.
Er wordt gewerkt in kleine groepen en met 2 systemisch begeleiders waardoor er veel persoonlijke aandacht is.
Deze veldlabs zijn een samenwerking tussen team Weisessies bestaande uit Helene Schlooz en haar paardenkudde: de twee Friese Merries Oet & Saar en de drie Shetlandponys Charlotte, Glenn & Jimmy
en Hedi Manderfeld.
QUOTE
1.Paarden spiegelen natuurlijk en authentiek leiderschap:
2. Paarden reageren op duidelijke communicatie en non-verbale signalen:
3. Paarden leren ons over de balans tussen daadkracht en verbinding:
4. Paarden maken systemische patronen in jouw leiderschap en in teams en organisaties zichtbaar:
5. Paarden tonen het belang van vertrouwen opbouwen, en dienstbaar zijn aan het collectief:
Paarden stellen zich dienstbaar op en maken besluiten ten dienste van de overleving van de kudde en het collectief als geheel.Systemisch werken met paarden biedt een uniek, ervaringsgerichte manier om leiderschap te ontwikkelen. Door de eerlijke en directe feedback en spiegeling van paarden krijg je diepgaande inzichten op je leiderschapasstijl en op je onbewuste patronen en het effect en de impact van je gedrag en leiderschap op je team of organisatie. Dit bewustzijn geeft ruimte voor ontwikkelmogelijkheden.
In 2025 vanaf mei organiseren we vier op elkaar aansluitende veldlabs voor leidinggevenden waarbij het paardenveld ons laboratorium vormt. Een plek waar we ruimte willen maken om jouw Leiderschap binnen het systeem van de paardenkudde te onderzoeken.
Een heerlijke dag buiten in de natuur samen met andere leiders jouw leiderschap systemisch verkennen.
Dit doen we aan de hand van een viertal thema’s die een rol spelen en voorbij komen in jouw leiderschap.
Veldlab 1 – vrijdag 23-05- 2025 ( van 9.30 tot 17.00 uur) “Leiderschap en plekbewustzijn”
“Hoe neem jij je plek als leider in”
Deze dag kijken we naar plekken en informele posities. Welke plek neem jij in als leider, kun jij je leiderschapsplek vol aannemen ? Hoe doe je dat en hoe gaat het je af op deze plek. De plek van de leider is eenzaam, hoe ga je daar mee om? Binnen organisaties lopen vaak verschillende systemen en ordeningsprincipes door elkaar heen. Als leidinggevende kun je daar last van hebben. Bijvoorbeeld als niet duidelijk is welke (in) formele plek je inneemt binnen jouw organisatie; het niet helder is waarvoor je besteld bent. Of wanneer anderen onbewust hun plek verlaten en op jouw plek gaan staan.
Veld lab 2 – vrijdag 20-06-2025 ( van 9.30 – 17.00 uur) ” Leiderschap en het zwaard hanteren”
Leiderschap op basis van slechts macht en positie creëert geen vitaal taaksysteem en werkt niet echt. Natuurlijk leiderschap maakt gebruik van de wijsheid, het potentieel en het bewustzijn van het hele systeem. Mensen volgen je omdat ze dat willen en er plezier aan beleven, niet omdat ze moeten. Ben jij in staat je macht in te zetten; liefdevol en meedogenloos? Kun je als het moet het zwaard hanteren; soms lastige doch noodzakelijke besluiten nemen? Kaders stellen? Hoe maak jij ruimte en hoe stel en bewaak jij grenzen? Wat is het effect daarvan voor het geheel en voor je (individuele) medewerkers.
Veldlab 3 – vrijdag 29-08-2025 “Leiderschap in de onderstroom”
In de onderstroom van een organisatie gaat het om cultuur, niet uitgesproken verwachtingen en commitment. Over onderlinge verbindingen en relaties. Deze dag duiken we in de voelbare onderstroom-dynamieken die het bovenstroom management beïnvloeden en soms zelfs kunnen saboteren. Waarom lukt het maar niet om resultaten te behalen of veranderingen door te voeren? Welk patroon herhaalt zich steeds? Waar en wanneer zijn deze ontstaan en waar zijn ze een oplossing voor? Hoe blijf je als leider in die onderstroom overeind? Hoe en wanneer beweeg je als leider tegen en hoe mee met de onderstroom?
Veldlab 4- vrijdag 26-09-2025 Leiderschap ken je patronen en filters
De meeste organisaties verwachten veel van hun leiders. Geen enkele leider weet of kan alles. Hoe voorkom je dat leiden lijden wordt en wanneer wordt jouw leiden lijden? Heb je de moed om niet perfect te zijn en durf jij je over te geven aan de kracht van kwetsbaarheid? In hoeverre breng jij jezelf in als leider? Hoe weet je wanneer te leiden en wanneer los te laten of te volgen? Hoe geef je richting hoe bepaal je tempo? Wanneer maak je tempo, wat vraagt om te vertragen? Kun je naast het weten ruimte maken voor het niet weten, Waneer kies je om te doen en te handelen en wanneer juist te laten? Vergroot je bewustzijn als leider en ervaar hoe jouw patronen en filters je waarneming, denken en handelen beïnvloeden en wat daarvan de impact is.
Hoe het werkt
Tijdens een Veldlab werk je een dag samen met andere leidinggevenden tussen een groep paarden in een mooie natuurlijke omgeving in Noord Limburg
Wanneer wij als deelnemers in het veld bij de paarden stappen vormen wij samen een kudde. Om toe te treden tot de kudde en opgenomen te kunnen worden tasten de paarden af of het veilig is. Ze zijn in staat om de energie van ons mensen daarom feilloos op te pikken en in hun gedrag te spiegelen wat in ons is. Zo zijn ze geweldige spiegelaars voor hoe wij ons leiderschap doen en invullen.
Ze checken of het veilig is een relatie aan te gaan. Ben je congruent, wat is je innerlijke houding en intentie. Ken jij je eigen plek? Welke plek neem jij in de ‘kudde’ in? Wat ze heel intuïtief en fijngevoelig waarnemen vertalen ze en tonen ze in hun gedrag. Ze maken het onzichtbare zichtbaar en wijzen aan wat er mogelijk ontbreekt in het systeem. Een paard doet dit volkomen instinctief, zonder eigen verborgen agenda, zonder oordeel.
De paarden spiegelen op meerdere lagen (gedrag, emoties, fysieke klachten, relaties, systemen) en soms ook op meerdere lagen tegelijk. Vaak reageren ze op iets wat aanwezig is en speelt op een dieper niveau. Iets wat in ons onderbewustzijn zit, of wat is weggestopt in het systeem van jouw familie van herkomst of van de organisatie waar je deel van uit maakt. Ze maken duidelijk wat er zich wezenlijk afspeelt in de systemen waar je mee bent verbonden. Paarden voelen aan wat of wie er ontbreekt en doen vaak een interventie om de balans in het systeem weer te herstellen en te laten terugkeren.
Het is niet gemakkelijk om gebeurtenissen die te pijnlijk of beschamend waren te erkennen en aan te nemen als onderdeel van de werkelijkheid en onze geschiedenis. Bepaalde feiten of gebeurtenissen en de emoties die hierbij hoorden kunnen te moeilijk zijn geweest om werkelijk te doorvoelen. Vooral in organisaties willen we niet te lang stil blijven staan bij het verleden en vooruit. Dat wat er niet mag zijn of onvoldoende erkenning krijgt duikt inde onderstroom en toont zich vaak in verschillende symptomen in gedrag, gezondheid, conflicten, verzuim, weerstand.
Systemisch werken en opstellingen met paarden helpen bij het helder krijgen van onbewuste patronen en de onderliggende logica ervan. Paarden voegen hierbij iets essentieels toe: Zij wijzen aan, zonder oordeel, gewoon rechtstreeks, zonder verborgen agenda. Ze laten zien wat zichtbaar wil worden, waar eventueel nog iets of iemand ontbreekt, wat nog aandacht vraagt en heel belangrijk ze steunen ons daarbij.
Uiteindelijk gaat het erom iets wat in onze (voor)geschiedenis uit balans is geraakt weer zichtbaar te maken, te erkennen, in te sluiten en plek te geven.
Zo kan er nieuw licht geworpen worden en ontstaat nieuwe oplossings-mogelijkheden en bewegingsruimte
Paarden zijn meesters in het lezen van lichaamstaal en energie. Dit is de manier waarop zij communiceren in de kudde. De kleinste non-verbale signalen worden door paarden opgemerkt. Ze voelen haarfijn aan wat er speelt en wat nodig is om de groep in balans te houden om te kunnen overleven.
Ze kunnen menselijke lichaamstaal (en het onderbewuste) daardoor feilloos spiegelen. Ze zijn volledig in het hier en nu en reageren daardoor direct en volstrekt objectief. Je ervaart de gevolgen van je gedrag meteen door de reactie van het paard.
Paarden kunnen mensen innerlijk raken, maar ook intimideren door hun kracht en grootte. Dat biedt op een natuurlijke manier de kans om angst te overwinnen en zelfvertrouwen te ontwikkelen.
1. Je leert wat je teweegbrengt
Je ontdekt wat jij teweegbrengt en hoe je hier zelf invloed op kunt uitoefenen. Dit geeft je een heel nieuw perspectief op jouw leiderschap en op de keuzes die je daarin maakt.
2. Je vindt en ervaart nieuwe oplossingsrichtingen
3. Je ervaart wie je bent en wat bij jou past
Paarden willen dat je echt bent, authentiek. Dat lukt alleen als je goed geaard bent en als je je denken en voelen met elkaar in overeenstemming brengt. Je leert door het contact met het paard nog meer je natuurlijke staat van zijn ervaren en ontdekken wie jij echt bent en wat bij jou past.
vrijdag 23 mei 2025 Leiderschap en plekbewustzijn
vrijdag 20 juni 2025 Leiderschap en het zwaard hanteren
vrijdag 29 augustus 2025 Leiderschap in de onderstroom
vrijdag 30 juni 2025 Leiderschap patronen en filters