Thema: Dialoog| Verbindend en Dienend Leiderschap| Wezenlijk ontmoeten en verbinden| Dienend aan elkaar, de bedoeling en het groter geheel| Investeren in het relationeel weefsel van je team, netwerk en organisatie | Onderlinge samenwerking & verbindingen verdiepen en verrijken | Teamleren| Open spreken en luisteren | Actief de minderheidsstem en het tegengeluid uitnodigen| Ruimte voor verschillen en conflicterende meningen en ervaringen als wijsheid en bron voor innovatie en verbetering | De Kracht en Wijsheid van diversiteit benutten.
QUOTE
“Communicatie gaat niet zo zeer over zenden en ontvangen, het gaat over begrijpen
en verbinden.”
Met een systemische blik invulling geven aan je rol als leider en aan leiderschap in samenwerking.
We nodigen je uit een jaar lang samen met andere leiders een cirkel te vormen en met elkaar online leiderschapsdialogen te voeren
We staan stil bij de systemische wetmatigheden en oerkrachten en onderzoeken hoe deze in jouw team en organisatie spelen.
In ons leiderschap is het een uitdaging hoe krachtig bij te dragen aan de bedoeling en aan het geheel en zijn we tevens slechts klein onderdeel van “het grotere geheel” en de toekomst die op ons afkomt.
We gaan aan de slag met de vraagstukken die spelen in jouw team en organisatie en hoe je daar vanuit systemisch perspectief naar kunt kijken en een impuls aan kunt geven? Wat vraagt het vraagstuk aan leiderschap en je rol als leider?
Wat vraagt de toekomst die nu op ons af komt van jouw leiderschap en aan leiderschap in het samenwerken?
Dit zijn vragen waar we in dialoog met elkaar bij stil willen staan en willen onderzoeken.
Niets in het leven gaat ooit precies terug naar zijn oude staat van zijn.
“ A mind that is stretched bij an new experience can never go back to its old dimensions ” (- Oliver W. Holmes)
Wat heeft de historie ons geleerd?
Willen we straks weer terug naar het oude, verder gaan op de manier die we altijd gewend waren? Of voelen we ons vrij om afscheid te nemen van wat ons niet langer past en niet meer dient? Voelen we ons vrij te voelen wat nu nodig is en om te ontwikkelen en te experimenteren?
Is er misschien een andere manier, een andere blik naar voren met de inzichten die we met elkaar hebben opgedaan?
systemische online dialogen
We staan met elkaar stil bij wat deze tijd vraagt aan leiderschap en aan leiderschap in samenwerken. Wat heeft de systemische bril daar in te bieden? Voor leiders die op zoek zijn naar nieuwe perspectieven, die vanuit nieuwsgierigheid op onderzoek willen naar de onderliggende logica en begrip waarom het gaat zoals het gaat.
Wat gaan we doen?
Een jaar lang gaan we online in dialoog met andere leiders waarbij we een polariteit in relatie tot verandering en transitie verkennen en de invloed op je rol als leider en de samenwerking onderzoeken. De thema’s die we behandelen zijn:
1.Behoud en vernieuwing als loyaliteiten
Waar gaat in deze tijd de aandacht en loyaliteit in jouw leiderschap en samenwerking het meest naar uit? Naar behoud of vernieuwing? Hoe is deze gewijzigd? Wat zijn kwaliteiten en wat zijn beperkingen van deze twee bewegingen en krachten? Wat heeft zijn bestemming bereikt? Hoe integreer je de wijsheid van beide perspectieven in de besluitvorming en jullie handelen ?
2. Weten en niet weten als ongemak of verrijking
Een periode van verandering wordt vaak vergezeld door onzekerheid en niet weten. Ervaar je het weten en niet weten als een verrijking of een ongemak? Ook hier onderzoeken we de kwaliteiten en de beperkingen van beiden in de samenwerking en jouw leiderschap. Hoe is het om een ruimte te maken waarin dingen mogen gebeuren, waarin de bestaande orde mag verschuiven?
3. Vitaliteit in de uitwisseling tussen nemen en geven
De uitwisseling in het werk vaart wel bij een vitale balans in nemen en geven. Bij een vitale uitwisseling wordt er stroomt het tussen alles en iedereen. Wie, wat en waar is de uitwisseling gewijzigd ? Waar is sprake van stagnatie, waar is wellicht de intensiteit of frequentie toegenomen? De aard gewijzigd? Waar zijn nieuwe verbindingen gelegd? Kortom hoe wordt er anders uitgewisseld ? Waar stroomt de uitwisseling en waar stokt het? Waar ontstaat nieuw potentieel? En wat heeft zijn bestemming bereikt? Waar nemen we afscheid van en wat betekent dit.
Praktisch
Vooraf aan iedere dialoogcirkel ontvang je een handout over het thema en de vraag die we onderzoeken en met elkaar verkennen. Je krijgt oefeningen en vragen mee en wordt uitgenodigd & aangemoedigd om op je werkplek met elkaar ook cirkels te vormen en de dialoog verder te voeren over wat deze tijd aan leiderschap en samenwerking vraagt.
De dialoog
voor wie ?
In de dialoog willen we leren over onszelf en van elkaar. We oefenen ons in openhartig en diep luisteren en authentiek en waarachtig spreken; we nodigen daarbij onszelf en elkaar uit onszelf vrijmoedig in te brengen.
We zijn bereid ons te verbinden met alle aanwezigen; willen ons inleven in ieders perspectief waarbij we alle ervaringen en talenten uitnodigen en gelijkwaardig ruimte en stem bieden, ook het kritisch tegengeluid en de minderheidsstem.
In de dialoog stellen we ons ten doel om onze onderlinge relaties en de onderlinge uitwisseling te verstreken en te verdiepen om de effectiviteit en impact van onze samenwerking te vergroten.
We willen de rijkheid aan ervaringen en talenten en het potentieel van de groep optimaal benutten ten dienste van een dieperliggende en rijkere waarheid en nieuwe mogelijkheden. De beweging is van ik naar wij: dienstbaar aan het groter geheel en de bedoeling van ons leven en werk.
Cirkels van dialoog
Maandelijks on line moment van reflectie, verdieping en beweging
In het voorjaar van 2020 tijdens de lockdown ben ik samen met mijn collega Babette Blom gestart met het aanbieden van maandelijks online Cirkels van dialoog om elkaar online te kunnen ontmoeten en inspireren.
Met het organiseren van deze cirkels wilden we mogelijkheid bieden om gezamenlijk stil te staan en ervaringen en wijsheid te delen hoe ons te verhouden tot een nieuwe werkelijkheid in ons werk en leven ten tijden van corona
Di voorjaar starten we met een nieuwe jaarcirkel van online systemische dialogen. Het wordt een serie van 9, waarbij we een keer per maand online op de eerste donderdagavond een cirkel organiseren.
De inhoud van de dialogen organiseren we rondom de systemische principes. We verdiepen ons in een systemisch principe en onderzoeken hoe dit principe op dat moment in ons speelt en in relatie tot de systemen waar we deel van uitmaken.
We verdiepen ons in het systemisch principe: binding
Systemen willen volledig zijn waarbij alles wat er bij hoort recht op een plek krijgt, heeft en behoud ( =inclusie, insluiten, erbij horen, plek)
Het systemische principe: uitwisseling
Systemen willen een gezonde en faire uitwisseling in geven en nemen, zowel intern als extern (= uitwisseling, balans)
Het systemisch principe: ordening
Systemen gedijen het best als er sprake is van een logische ordening (= orde, ordening)
Je bent van harte uitgenodigd om aan één cirkel mee te doen, een drieluik te volgen of je voor het geheel jaarprogramma aan te melden
In het systemisch dialogisch werken laten Babette blom en ik ons door zowel het dialogisch werken als het systemisch gedachtegoed inspireren. Met de systemische dialoogcirkels ontwikkel je dialogische vaardigheden & houding. En je maakt kennis met de werking en het toepassen van de systemische principes. Middels de dialoog doe je systemische wijsheid op leer je met deze bril te kijken naar de systemen waar je deel vanuit maakt.
Met de systemische dialogen willen we de rijkheid en mogelijkheden ervan een plek geven in het leven en werken van mensen.
Een systemische dialogische houding en vaardigheden helpen je vrijer te verhouden tot jezelf en de systemen waar je deel van uitmaakt. Meer ruimte en beweging kan ontstaan, in onszelf en in het contact met de ander.
Praktisch
De eerste Cirkel van dialoog vindt plaats op de eerset donderdagavond van de maand ; tijdstip 19.30 – 21.00 uur